• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 02 Eylül 2024 19:50

Savunma ayağı güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez

Savunma ayağı güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Adliye önünde bugün yeni adli yıl için tören düzenleyen avukatlar zehir zemberek açıklama yaptı.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Adliye önünde bugün yeni adli yıl için tören düzenleyen avukatlar zehir zemberek açıklama yaptı. Bodrum Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 200 avukat adli yıl açılış törenine katıldı.

voyage otel

 

 

Törende basın açıklaması yapan Muğla Barosu Bodrum İlçe Temsilcisi Onursal Özbek “Yeni bir adli yıla başlarken; bizlere üzerinde yaşayabileceğimiz bir vatan ve cumhuriyet bırakan başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, vatanı için canını feda etmeyi göze alan aziz şehitlerimize, ülkemizin hukuk devleti olması yolunda ömrünü adayan ve bu uğurda yaşamını yitiren hukukçularımıza; bir kez daha minnet, rahmet ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

 

HUKUKSUZLUKLAR VE ŞİDDET ARTARAK DEVAM ETTİ

 

Özbek açıklamasının devamında “Bugün Adli Yıl açılışına dair bir konuşma hazırlamadan önce geçen yıl neler demişim bir bakmak istedim. Kısaca şunlardan söz etmişim; Akbelen’de yaşanan hukukun ayaklar altına alındığı doğa katliamı –ki halen sürüyor-, Hatay milletvekili meslektaşımız Av. Can Atalay’ın yasalara, uluslararası sözleşmelere ve AYM kararlarına rağmen tutsaklığının devam ediyor oluşu –ki hala tutsaktır-, FETÖ artıklarının laik cumhuriyete saldırıları –ki artarak devam ediyor-. Bu yıl tüm bunlara bir de rantiyenin Bodrum yarımadasını çılgınca talan etme hevesi ve yasa adı altında sokak hayvanlarına yönelik katliam eklendi. Yani haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik artarak sürmekte. Bu ülkenin tüm vatanseverlerine, hukuk insanlarına ve özellikle de biz avukatlara çok ciddi bir görev düşmekte” ifadelerini kullandı.

 

YAŞADIĞIMIZ GÜNLERDE ADALETTEN SÖZ EDEBİLİYORMUYUZ

 

Özbek açıklamasında “İstiklal, istikbal, hürriyet her şey adaletle kaimdir” diyor Mustafa Kemal Atatürk. Peki yaşadığımız günlerde adaletten söz edebiliyor muyuz? Buna yanıtımız “Hayır” ise, ne bağımsızlıktan ne gelecekten ne de özgürlükten söz edebiliriz. Öyle ki, yaşadığımız ekonomik kriz dahi adaletin tam anlamıyla gerçekleşmediği bir ortamda çözülemez. Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı gereklidir. Hakimler, iktidar korkusu olmadan, baskıdan uzak, mesleki güvence sahibi olarak karar verebilmeli ve coğrafi güvence içinde çalışabilmelidir. Bunun yanı sıra etkin ve güçlü bir savunma makamının gerekliliği de tartışmasızdır.Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan biz avukatların mesleki sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine gereği gibi karşılık verebilmemiz mümkün değildir.

 

 

 

HUKUK FAKÜLTELERİ DİPLOMA MAKİNESİ HALİNE GELDİ

 

Avukat Onursal Özbek sözlerini şöyle sürdürdü.

 

•Diploma makinesi hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan,

 

•Stajyer Avukatların Hakim Savcı Yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan,

 

•Önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan,

 

•Kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden,

 

•Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından düzenleme yapılmadan,

 

•CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden,

 

•Yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeden, CMK ve Adli Yardım sisteminde ise tamamen kaldırılmadan,

 

•Avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan,

 

•Avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez”

 

 

BİZ AVUKATLARI YOK ETMEDEN LAİK-DEMOKRATİK DEVLET OLMA AYARLARINI BOZAMAYACAKTIR.

 

Özbek açıklamasını Bu adli yılda da hayatı, bu güzel vatanı, hayvanları, ormanları ve doğasıyla üstündeki tüm canlıları, yoksulluktan inleyen sıradan halkı ve uğruna milyonlarca can feda edilen özgürlüğümüzü ve laik cumhuriyeti umursamadan, sadece para ve kişisel çıkar peşinde koşan haramilerle yine karşı karşıya kalacağız. Bodrum Temsilciliği olarak, Çevre Hukuku, Anayasa Hukuku ve Hayvan Hakları konularına özellikle ağırlık vereceğiz. Biz avukatların tamamını yok etmeden, hiç kimse bu ülkenin kuruluş ilkelerini ve laik-demokratik devlet olma ayarlarını bozamayacaktır. Bu böyle biline! Yargının bağımsızlaştığı, laik hukuk devletinin tüm demokratik kurumlarının çağdaş ölçülerde çalıştırıldığı bir yıl olması dileklerimle, yeni adli yılımızı kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum” sözleri ile bitirdi.

 

Adli yıl açılış töreni avukatların alkışlı protestosu ile sona erdi.