Başkan Esen, “Şeker fiyatları nereye gidiyor? Fabrikada 290 TL olan bir çuval şeker, karaborsada 700 lirayı geçti. Bu soruna acil çözüm bekliyoruz” dedi
İzmir Şekerciler, Pastacılar ve Yufkacılar Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, şeker fiyatlarının aşırı artması üzerine sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi.
Şeker fiyatlarının son dönemde çok büyük artış göstermesi, Şekerciler, Pastacılar ve Yufkacılar Odası mensubu esnafı zor durumda bıraktı. İzmir Şekerciler, Pastacılar ve Yufkacılar Odası Başkanı İhsan Esen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda fiyat artışlarına dikkat çekti, “Şeker fiyatları nereye gidiyor? Bu esnafın hali ne olacak?” diye çıkıştı. Kamuya ait Türkiye şeker fabrikalarında bir çuval şekerin fabrika çıkış fiyatı 290 TL olduğu halde bugün itibariyle piyasada şekerin çuvalının 700 lirayı geçtiğini belirten Başkan Esen, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Bunun sebebi Türkiye şeker fabrikalarının iç piyasaya şeker vermemesidir. Türkiye şeker fabrikaları imalatçıya üreticiye neden şeker vermiyor? İç piyasaya şeker vermeyerek neden paniğe sebep oluyor? Şekerpancarında bir sıkıntı olmamasına rağmen neden sınırlı üretim yapıyor ve bunun tamamını ihraç ediyor? İç piyasanın suçu ne, esnaflarımızın imalatçıların suçu ne? Böyle yaparak krize giren iç piyasada diğer özel şeker fabrikalarında fiyatı arttırmasına neden müsaade ediliyor?
İmalatlarımızda kullanacağımız şeker şu anda karaborsa olmuş durumda. Paramızla bile şeker bulamaz haldeyiz. Devletimizin çok acil bu konuya el atması gerekiyor. Çok acil bir planlama ve denetim mekanizması geliştirmesi gerekiyor. Konu ile ilgili beklenti ve önerilerimiz şunlardır:
GERÇEK FİYAT 258 LİRA OLMALI
“Sektörümüzün ana hammaddesi olan şekeri Türkiye şeker fabrikalarından öncelikli alma hakkı imalatçı işyerlerimiz olmalı. Şekeri karaborsadan değil, gerçek fiyatı olan 258 liradan almalı. Bu şekilde şeker alımlarının önü açıldığında maliyetlerimiz düşeceği için vatandaşlarımızın da daha uygun alışveriş yapmasının önü açılacaktır. Kapasite raporları ile birlikte ilgili odaların direk fabrikalardan esnafları adına şeker alabilmelerinin önü acil olarak açılmalı. Şekerin ihracatına kesinlikle sınırlama getirilmeli. Unutmayalım ki imalat ve üretici mağdur edilirse, bu hem ekonomiye hem de istihdama olumsuz yansıyacaktır. Lütfen acil çözüm bekliyoruz. Artık ne şekerin tadı kaldı, nede ağzımızın tadı kaldı.”