• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 25 Haziran 2024 13:08

Sıvı atık toplama teknesi Bodrum’da denize indirilecek

Sıvı atık toplama teknesi Bodrum’da denize indirilecek
Güneş panelleriyle enerji ihtiyacını karşılayan YATED-1, çevre dostu bir yapıya sahip. Ayrıca, teknede çalışanların rahat edebileceği bir bölüm de bulunuyor.

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), deniz kirliliğini önlemek amacıyla geliştirdiği sıvı atık toplama teknesi YATED-1’i 27 Haziran’da Bodrum’da suya indirecek. YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, teknelerden kaynaklanan sıvı atık sorununa dikkat çekmek ve daha temiz denizler sağlamak amacıyla bu projeyi başlattıklarını belirtti.

voyage otel

 

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), deniz kirliliğini önlemek amacıyla geliştirdiği sıvı atık toplama teknesi YATED-1’i 27 Haziran’da Bodrum’da suya indirecek.


300 BİN EURO’YA MAL OLDU TAMAMEN YERLİ ÜRETİM

 

YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, teknelerden kaynaklanan sıvı atık sorununa dikkat çekmek ve daha temiz denizler sağlamak amacıyla bu projeyi başlattıklarını belirterek yaptığı açıklamada “ Amacımız denizlerdeki kirliliği azaltmak için 300 bin Euro’luk yatırımla geliştirdiğimiz YATED-1 isimli sıvı atık toplama teknesinin iki gün sonra Bodrum’da denize indirmek. Tekne tamamen yerli üretim” ifadelerini kullandı.

 

GÖKOVA’NIN CENNET KOYLARINDA HİZMET VERECEK

 

Anterhaber'de yer alan habere göre, 27 Haziran’da hizmete girecek olan 11,5 metre boyunda ve 4,20 metre enindeki YATED-1, tek seferde 20 bin litre sıvı atık toplama kapasitesine sahip. Test sürüşlerine başlayan tekne, ilk etapta Hisarönü Körfezi, Göcek Körfezi, Gökova Körfezi, Bodrum, Marmaris ve Datça gibi bölgelerde faaliyet gösterecek. Murat Bekiroğlu “YATED olarak ülkemizin en değerli doğal kaynaklarından biri olan denizleri korumak ve sürdürülebilir bir deniz ortamı sağlamak için YATED-1’i devreye aldık. Denizlerimizin temiz kalması için bu tür projeleri artırarak devam edeceğiz.” dedi.

 

GÜNEŞ PANELLERİYLE ÇALIŞIYOR, ÇEVRE DOSTU BİR YAPIYA SAHİP

 

Güneş panelleriyle enerji ihtiyacını karşılayan YATED-1, çevre dostu bir yapıya sahip. Ayrıca, teknede çalışanların rahat edebileceği bir bölüm de bulunuyor.

YATED, bu tekneyle kar elde etmeyi amaçlamadığını, aksine denizlerin temiz kalmasını sağlamak için uygun bir ücretlendirme politikası belirleyeceklerini açıkladı. Tekne ve yat sahiplerini sıvı atıklarını denize bırakmamaya teşvik edecek bir fiyatlandırma sistemi oluşturulacak. Randevu sistemiyle çalışan tekne, belirlenen rotalar üzerinden maksimum atık toplama hedefiyle hareket edecek.