Rekor kira artışları ve kira göçlerinin yaşandığı Bodrum’da kira bedelleri az da olsa inmiş durumda. İlçede başta su olmak üzere yaşanan sorunlar nedeniyle 2 ile 4 bin tl arasında değişen oranlarda düşüş söz konusu.
(BODRUM) Selçuk Arslan- Son 3 yıl içinde konut kiralarının 10 kat arttığı Bodrum’da barınma sorunu devam ediyor. Kira rakamları nedeniyle asgari ücretle geçinen çalışanlar, bölgeyi terk etmeye başlamıştı.
En ucuz ev kirasının 25 bin-30 bin lira bandında olduğu ilçede, son aylarda kiralarda az da olsa düşüşler yanmaya başladı. İlçe genelinde mahalleden mahalle farklılık gösteren kiralarda 2 ile 4 bin arasında değişin miktarlarda düşüşler yaşanıyor.
Emlak uzmanlarına göre bu düşüşlerin esas nedeni yaşanan su sorunu. Suların kesilme durumunda evlere su akışını sağlayacak depo sistemlerinin bulunmadığı evler veya sık sık su kesintilerinin yaşandığı mahallelere ilgi azalmış durumda. Azalan ilgi nedeniyle ev sahipleri indirim yaparak kiralama yolunu seçiyorlar.
Yine Bodrum’da yaz ayından bu yana emlak ve gayri menkul sektöründe yaşanan durgunluğunda düşüşler de etkili olduğu konuşuluyor.
SORUN PANDEMİ İLE BAŞLADI
Konun uzmanı ve Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay, yaptığı değerlendirmede kira bedellerinin düştüğünü ifade ederek başladı. Yasal düzenlemeye dikkat çeken Öztuncay, “ Pandemi ile birlikte mal sahipleri yıllık kiralama yerine daha çok günübirlik kiralama yapmaya yönelmişlerdi. Apart, pansiyon gibi nitelikleri taşımayan konutlarda günübirlik kiralama yapmak yasal olmasa da yüksek getirisi sebebiyle çoğu mal sahibi bu durumu önemsemiyor ve bu taleplerinde ısrar ediyorlardı. Bu duruma el atan devletimiz; 2.Kasım.2023 tarih ve 32357 sayı ile yayımlanan Resmi Gazete’ deki “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” içeriğinde 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamalarının “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” kapsamına alındığı açıklanmıştır. Bu kanun kapsamında 100 günden az bir süre ile konutunu kiraya vermek isteyen mal sahiplerinin önce diğer tüm maliklerin onayını sonrasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alması gerekecektir. Bu durum mal sahiplerinin hem maddi hem de prosedür anlamında işini zorlaştıracaktır. Mal sahibinin evlerini tekrar yıllık kiraya verme yolunda hareket edeceği ve bu durumunda yıllık kiralık konut sayısının artmasına ve beraberinde istenen kira bedellerinde düşüşler göreceğimiz kanaatindeyim” dedi.
Bodrum’da konutların satış hızının azalması ve kiralık konutlara yüksek kira bedellerinin istenmesi sonucu emlak sektörde bir durgunluk yaşandığını ifade eden Öztuncay, “Konut kredisi kullanımında bankaların eskisi gibi evin değeri üzerinden yüksek oranlarda kredi vermemesi ve verdikleri krediyi de yüksek faiz oranları ile vermeleri, ödeme planlarında aylık bazda alıcının karşısına çıkan yüksek tutarlar satılık konutlardaki satış hızının düşmesinde en belirgin etkenlerdendir. Bu duruma evin esas değerinden yüksek fiyat istenmesi, evin gerçek satış bedelini tapuda gösterirken tarafların karşılaştıkları yüksek tapu harç bedelleri ve de mal sahiplerine şayet konutlarını 5 yıl içerisinde almış iseler satış sonrası kendilerine çıkacak gelir vergisi tutarı da konutlardaki satış hızını etkileyen faktörlerdendir.” Dedi.
“KİRALANCAK KONUT SAYISI AZ”
Bodrum’da kaçak yapılaşma sonucu kiralanabilecek konut sayısının arttığını belirten Öztuncay, kiralanabilecek konut sayısı alternatifi açısından bu veya benzer durumdaki konutların kira bedelleri üzerinde olumlu etkiler yaratacağını söyleyerek “Kiralanmak istenen konutun kaçak olup olmadığı ayrı bir konudur. Ama kiralanabilecek konut sayısı alternatifi ne kadar fazla ise kira bedelleri o doğrultuda normalleşme gösterir ya da düşer ama kiralık konut sayısı ne kadar az olur ise o doğrultuda da kira bedelleri artar. Dolayısı ile kaçak konut olsa bile kiralık konut sayısı artacağından ve arayışta olanlara bir alternatif yaratacağından dolayı evet kira bedellerinin düşüşüne sebebiyet verecektir.”şeklinde konuştu.
KAYA: SUSUZLUK KİRALARIN DÜŞMESİNE NEDEN OLDU
Atayolu Gayrimenkul Yöneticisi Ragıp Kaya da yaptığı değerlendirmede su sorununa dikkat çekti. Kira bedellerinin son dönemlerde düştüğünü belirten Kaya, “Aslında Bodrum’da kira bedelleri anormal bir seviyede. Pandemi öncesi 2 bin tl kıray verdiğimiz konutlar için ev sahipleri şimdi 30 bin tl istiyor. Konut sayısının azlığı da etkili tabi. Bana göre bu durumu denetleyen bir mekanizmanın olması şart. Son aylarda ise bir düşüş yaşanmakta. Kiralamasını aldığımı ev sahipleri bizleri arayarak indirimler yapıyorlar: Bodrum’da su sorunun yaşanması etkili oldu. Kiracı eve baktığında su kesintisi sonrası su akısını sağlayacak depo sistemlerinin olmasını istiyor. Bu sistem olmayınca kiracı kiralama yapmıyor. Yine su kesintisi bazı mahallerde çok oluyor. Kiracılar bu mahalleleri de tercih etmiyor. Bu durumda evinin boş kalmasını istemeyen ev sahipleri indirim yolunu seçiyorlar. Yani susuzluk kiraların düşmesine neden oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.