• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 16 Ağustos 2024 11:36

TMMOB  “Fesleğen Planlarını’ yargıya taşıyor 

TMMOB  “Fesleğen Planlarını’ yargıya taşıyor 
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, plana karşı yasal süreç başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, doğal kaynakların korunması ve bölgenin ekolojik dengesinin bozulmaması adına her türlü hukuki ve demokratik mücadeleyi sürdürecekleri belirtildi.

(BODRUM) Selçuk Arslan-  Bodrum ve Milas’ın bazı mahallelerini kapsayan “Fesleğen Koruma Gelişme Bölgesi Planlama Çalışması”na karşı yasal süreç başlatıldı. Düzenlenen basın açıklamasıyla yasal süreç başlattığını duyuran  Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri plan çalışmasını tepki gösterdi.

voyage otel

 

Mumcular Barajı önünde eylem yapan Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği üyeleri burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması yapan TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Erdoğan, “Fesleğen Kültür ve Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları kapsamında Milas ve Bodrum ilçeleri, Çamseki Mevkii Özel Proje Alanı Amaçlı 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Hüküm Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planı” çalışmasına itirazlar dile getirildi. 

 

 


TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Erdoğan, planın bölge üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Erdoğan, “Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içinde, Çamseki Mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planı onaylanmıştır. Planlama alanı, Bodrum ve Milas ilçe sınırları içinde kalmaktadır ve Bodrum ilçesine bağlı Mumcular ve Bahçeyaka Mahalleleri, Milas ilçesine bağlı Kısırlar, Kuzyaka ve Beyciler Mahallelerini kapsamaktadır. Aynı alanda 2016 yılında onaylanmış olan imar planına, Muğla Barosu tarafından dava açılmış ve plan iptal edilmiştir. Bu alandaki doğal hayatın bozulacağı, kırsal yapının olumsuz etkileneceği davanın iptal gerekçeleri arasındadır. Bu planın da aynı sebeplerle bölge için aynı olumsuz neticeleri yaratacağı görülmektedir.” Dedi.

 

“Planın Kapsamı ve Eleştiriler”

 

Plana yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 25.756 hektar büyüklüğündedir. Bu bölge içinde 1. etap olarak seçilmiş Çamseki Planlama alanı 356 hektar büyüklüğündedir, yani toplam alanın %1.4’lük kısmı planlanmıştır. Çamseki Mevkii’ndeki planlama alanının ilk etap olarak adlandırılması, Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde imar ve yapılaşmanın devam edeceğini göstermektedir. Erdoğan, bu durumu “bölgenin tamamının yok oluşunun başlangıcı” olarak nitelendirdi. Ayrıca planın, bölgenin doğal ve mevcut kırsal teknik altyapısını turizm yatırımları için ne derece yeterli ve bağlayıcı olarak kabul ettiğine dair ciddi endişeler ifade edildi. Bodrum ilçesinin artan nüfusuyla birlikte su kaynaklarının yetersizliği, trafik sorunları ve elektrik kesintileri gibi mevcut sorunların daha da artabileceği belirtildi.” İfadelerini kullandı. 

 


Çevre ve Su Kaynakları Üzerindeki Etkiler

 

Erdoğan, “Planlama alanının Mumcular Barajı’nı besleyen su havzası içerisinde yer aldığı ve mevcut kuyuların nüfusun su ihtiyacı için kullanılacağının öngörüldüğü ifade edildi. Erdoğan, bu alanın tarımsal amaçlı kullanıldığını ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin devam edebilmesi için bu bölgenin yeni yapılaşmalara açılmaması gerektiğini vurguladı. Bodrum ve Muğla belediyelerinin susuzluk nedeniyle yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında, bu projelerin bölgeye yeni nüfus getirmesinin kabul edilemez olduğu dile getirildi.” Diye konuştu 

 

Mustafa Erdoğan, açıklamasının sonunda şunları ekledi: “Hayatlarında hiçbir zaman zeytin dikmemiş, doğada rastladığı bir canlının başını okşamamış, diktiği bir fidanın büyümesini her sabah gündoğumunda izlememiş bu çevre katliamcılarının doğa denince akıllarına eko-turizm adı altında süslü beton bloklar gelmektedir. TMMOB olarak geçmişte olduğu gibi, yine DURUN! diyoruz. Unutulmasın, Akbelen’de olduğu gibi Fesleğen’de de sadece doğayı değil, umudu yeşerteceğiz. TMMOB, her zamanki gibi bilgiden ve bilimden gücünü alarak, DOĞA KATLİAMINA DUR, DOĞAMA – SUYUMA – FESLEĞEN’İME DOKUNMA diyor.”