• Nevavprestij
EKONOMİHaber Girişi : 07 Mayıs 2020 12:35

Turizm sektörü salgın sonrasına odaklandı

Turizm sektörü salgın sonrasına odaklandı
Egeli turizmciler salgın sonrasına odaklandı. Koronavirüsün sorası için turizm sektörünü değerlendiren turizmciler Temmuz ayına dikkat çektiler. Ayrıca turizm sektörünün hareketlenmesi için bakanlıklarla koordineli çalışmalar yürütülüyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid- 19) salgını, sağlığı olduğu kadar ekonomiyi de etkiliyor. Turizm de salgından olumsuz yönde en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Bugünlerde hiçbir otelin rezervasyon almadığı belirtilirken, turizmciler salgının bir an önce sona ermesini beklediklerini ifade etti. İzmir'in Çeşme ile Muğla'nın Bodrum ilçelerinde turizmciler, gelinen noktayı gazetemize değerlendirdiler.

Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yönetim kurulu üyesi ve BODER (Bodrum Otelciler Derneği) Başkanı Halil Özyurt, yaşanan durumun daha önceki krizlerden farklı olduğunu ifade ederek, “Şuan içinde bulunduğumuz ortam diğer krizlerden tamamen farklı. Dünyanın tamamı etkilenmiş durumda. Daha önce sınırlarımızda yaşanan savaşlar, işte Suriye olayı olsun, terör olayları olsun veya benzer durumlarda turistler gelmiyorlardı. Tercihlerini başka yerle doğru yapıyorlardı. Ama bu sefer durum tamamen farklı. Dünya’nın tamamında bir krizden söz ediyoruz. Bizim ülkemizde etkilenmiş durumda” dedi.

 

“Şanslı olduğumuzu düşünüyorum”

 

Virüs’ten en çok etkilenen sektörlerin başında turizm olduğuna dikkat çeken Özyurt, “Turizm sektörü bu virüsten en çok etkilenen sektörlerden birisi.  Lakin şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Sayın Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bu sektörden olması bizler için bir şans. Kendisinin sektörün içinde gelmesi, sektörü bilmesi, sorunlara duyarlı olması bizler açısından olumlu. Kendisi bizlerin yanında ve turizm sektörünü canlandırmak için çalışmalar yürütmekte. Diğer sektörler için uygulanan  esnaf destek programları, kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izine çıkan çalışanlara verilen kısmi ödemeler gibi bir takım desteklerle esnafın bu süreci atlatmasına dönük çalışmalarımız oldu. Ayrıca normalleşme sürecinin seyrine göre gere görüldüğü taktirde yeni destek paketleri de açıklanabilir” diye konuştu.

 

“Temmuz ve ağustos ayında hareketli geçecek”

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve turizm birlikleri başkanları ile sürekli telekonferans ile görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Özyurt, "Turizm sektörünü yaşatmak için devletimizin bakanları ve yetkilileri ile el ele verdik. Tabi korona nedeniyle Bodrum’da sezon takvimi değişti.  İlk izlenimlerimize göre temmuz ve ağustos ayında hareketli geçeceğe benziyor. Haziran başında itibariyle yerli turizm haraketliliği başlar. Dış turizmin başlaması için en erken tarih Temmuz ayı gibi olabilir. Sezon genel itibariyle haraketli geçebilir. Bodrum’un diğer şehirler göre şanslı olduğunu düşünüyorum. Bodrum’da butik otellerin fazla olması turist çekeceği anlamına geliyor. İnsanlar büyük otellerde kalabalık yerlerden ziyade küçük butik otelleri tercih edecekler bu sene bu bağlamada şanslıyız” dedi.

 

Fiyatlar konusunda da değinen Özyurt, “Fiyatlara büyük artışların olacağını düşünmüyorum. Evet alınacak tedbirler, uygulanacak yeni sistemde işletmelerimizin maliyetleri artacak. Oteller kapasitelerinin yüzde 60’ını kullanacaklar bu da otellerin bir kısmının boş olacağı anlamına geliyor. Bu nedenle ufak bir aratış bekliyoruz. Ama büyük artışlar söz konusu değil ve her sene olduğu gibi araz talep neticesinde fiyatlar şekillenecek” ifadelerini kullandı.

 

“2021 yılına hazırlık olacak”

Mevcut tabloyu yorumlayan Bodrum Tanıtım Vakfı (BOTAV) Genel Koordinatörü Serkan Ceylan, "Temmuz ve ağustos döneminde pandeminin 15-20 günlük gelişimini takip eden sürecinde olumlu bir gelişme olursa temmuz ve ağustos ayında bir iç turizm hareketi bekliyoruz” dedi. Uçuşlara dikkat çeken Ceylan, “İç turizmin şu an Türk turizmini ayakta tutmak için en önemli kaynak olduğunu düşünüyorum. Uluslararası turizmin normale dönmesi ancak uluslararası uçuşların normale dönmesiyle mümkün olabilir. Bunun da 2020 yılında olması çok büyük bir sürpriz olur. Önümüzdeki dönemi 2021 yılına hazırlık olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

 

Fiyat politikasına dikkat çekti!!

 

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir,  ise ilçede tüm otellerin kapalı olduğunu ve koronavirüs salgını geçtikten sonra arz ve talebe göre fiyat politikasının belli olacağına dikkat çekti. Demir, "Biz Çeşmeli turizmciler olarak salgının geçmesini bekliyoruz. Çeşme'de fiyatlar bu yaz düşer, ama kalite asla" dedi.