Korona virüs (Covid19) salgını nedeniyle 2020 yılını zararla kapatan turizmciler 2021 yılında ise umutlu. Turizmciler, ortak şikayeti ise Avrupalı turist sayısının azlığı oldu.
Bodrum’da Nisan ayında başlaması planlanan yaz sezonu için hazırlıklar başladı. Korona virüs (Covid19) salgını nedeniyle 2020 yılını zararla kapatan turizmciler 2021 yılında ise umutlu. Turizmciler, ortak şikayeti ise Avrupalı turist sayısının azlığı oldu. Rusya ve Ukrayna destinasyon yoğun talebin olduğunu ifade eden Bodrumlu turizmciler, aşılama politikalarına dikkat çektiler. Rusya pazarı dışında diğer pazarlarda yaşanan uçuş belirsizliği ise turizmcileri düşündüren bir diğer olumsuz gelişme.
Haber Merkezi -Turizmin en önemli merkezlerinden biri olan Muğla'nın Bodrum İlçesi’nde Nisan ayında başlaması planlanan yaz sezonu için hazırlıklar başladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, salgının küresel turizme büyük darbe vurduğu 2020 yılında turizm gelirleri yıllık yüzde 65 düşüşle 12 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Son 17 yılın en kötü sezonunu yaşayan turizm sektörünün 2020 yılındaki gelirin 9 milyar 998 milyon 320 dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 60 milyon 999 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturmuştu.
Geçtiğimiz yıl turizmde yaşanan pandemi kurallarının bu yıl da uygulanabileceğini öngören turizmciler, şimdiden otellerini pandemi şartlarına uygun olarak hazırlamaya başladı. 2021 turizm sezonunun değerlendiren isimlerden birisi Hillstone Hotel & SPA Genel Müdürü Nilsen Özel oldu. 2020 yılının turizmciler açısından zor bir yıl olduğuna dikkat çeken Nilsen Özel, “2020 yılı çok sıkıntılı ve zor bir yıldı maalesef. Pandemi süreci Bodrum’da farklı destinasyonlara göre daha az da hissedilse de çok zor bir süreçti. Bodrum şu şekilde bir şans elde etti. İç pazarda misafirlerimiz bir şekilde pandeminin verdiği ağırlık, rahatsızlık ve psikolojik olarak baskılardan kaçarak tatil yapmak istediler. Bu da Bodrum turizmine çok ciddi bir katkı sağladı. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında çok ciddi doluluklarla ayakta durmayı başardık” dedi.
ÖZEL: AVRUPA GİBİ DESTASYONLARA İHTİYACIMIZ VAR
Turizm sektörünün Avrupa pazarında gerekli desteği almaması durumunda ciddi ekonomik kayıpların yaşanacağına vurgu yapan Nilsen Özel, “Bodrum Avrupa'da BT pazarı gibi Rusya gibi Ukrayna gibi pazarlardan verim alamadığı zaman çok ciddi sekteye uğrayacak bir yerdir. O yüzden bu bizi çok zorlayacak. 2021 için beklentimiz o yönde pandeminin azalması bu anlamda çok önem arz ediyor. Yine de iç Pazar Bodrum için bir şans olabilir. Yine bizim mutlaka Batı Avrupa gibi destasyonlara ihtiyacımız var. Bu şekilde ancak ayakta durabiliriz. Özellikle Rusya pazarı, Ukrayna pazarı uçaklarını öne çekti uçak geliş tarihlerini. Oradan ciddi bir volüm almayı bekliyoruz. Özellikle kendi tesisim özelinde beklentimiz bu yönde. Ama dediğim gibi Haziran ilk haftasından sonra İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa’da yaşanacak gelişmeler bizi çok etkileyecektir. Onlarla ilgili beklenti içerisindeyiz. Tüm yatırımcılar ve işletmeler büyük hazırlık içerisinde. Biz her şeyi en iyi şekilde hizmet vermek için hazırladık onun heyecanı içindeyiz. Güzel bir sezon olacak” diye konuştu.
AZKA Otel Genel Müdürü Selin Buket Özsüer, 2021 sezonunda umutlu olduklarını belirterek, “2021 yılı bilinmezlikle başladı aslında çünkü; Covitte ilişkin biz hazırlıklı değildik. Pandemi sürecine turizm sektörü açısından bizler de hazırlıklı yakalanmadık. Ancak çok çabuk reaksiyon gösterdik. Turizmcilerin operasyon yeteneği olduğu için bizler bu konuya çok çabuk müdahil olduk. Diğer tesislerde durum öyle. Tüm tesisler gerekli önlemleri alarak yurt dışında ve yurt içinde gelen misafirlerini sorumsuz bir şekilde ağırladı. Beklentilerimizi turist olarak karşılamadı. Gerek ülkelerin pcr tesini zorunlu tutması gerekse Covit ile ilgili önlemler nedeniyle turistler çok fazla ilgi göstermedi. 2018 ve 2019 yıllarını yakalayamadık. 2021 yılı turizm sezonundan umutluyuz. Geçen sene biz Mart ayında Covit ile tanıştık ülke olarak bu nedenle iptal edilen rezervasyonlar ve geri ödemelerine ilişkin sorunlar yaşandı. Gerek acenteler nezdinde gerekse oteller nezdinde sorun yaşayan turistler bu sene daha temkini davranıyorlar. Bu yüzden erken rezervasyonlar yok. Hiçbir yerde de olduğunu düşünmüyorum. Talep var, sorgulama var, artış var” ifadelerini kullandı.
ÖZSÜER: 36 MİLYONLARI KONUŞURKEN 2020 YILINDA 13 MİLYONDA KALDIK
Son 17 senenin en kötü sezonunu geçirdiklerini ifade eden Özsüer, “Gecen seneyi ülkeye giren döviz açısından turizmi kıyasladığımızda veya ülkenin turizm açısından sağladığı kaynak 17 yıl önce sağladığı kaynakla aynı. 36 milyonları konuşurken biz 2019 yılında 2020 yılında 13 milyonda kaldık. 17 sene geriye düştük gelir açısından. Bugüne kadar ülke üretim üzerinden gitti. Pandemi dönemi ile birlikte turizmin ne kadar önemli ve bacasız fabrika olduğunu gördük. Bence en önemli gelir kaynaklarından birisi turizmdir. Bir çok yurt dışı ülkesinde bizim kadar doğa kaynakları olmamasına rağmen yatırımlar yapıldı. Ve bu yapılan yatırımların karşılığını da almış oldular. Biz pandemi döneminde bunu öğrendik. Geçen seneye kadar Rus pazarı vardı ama geçen sene beklediğimizde fazla Rus geldi. Avrupa’dan tercihler azaldı. Yaş ortalamalarının yüksek olması da etkili oldu tabi. Biraz da pandemi dönemi etkilerini iyi yönetmenleri de etkili oldu. Bu yüzden Türkiye'ye gelen turist yöneliminde değişiklik oldu” dedi.
GİRGİN: SEKTÖRDE YÜZDE 70’LERE VARAN BİR DARALMA SÖZ KONUSU
Bodrium Otel & You SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin ise pandemi nedeniyle turizm sektöründe yüzde 70’lere varan bir daralma yaşandığını belirterek, “2020 yılı -pandemi süreci başlayana kadar- 2019 yılından sonra büyük ümitlerle beklediğimiz bir yıl olmuştu. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte büyük bir bilinmezliğe sürüklensek de sektör, yeni normale alışmasıyla birlikte Bodrum özelinde güzel bir sezon geçirdi. Fakat sektörün geneline baktığımızda yüzde 70’lere varan bir daralma söz konusu. Hem otelcilik hem de kendi otelimiz açısından baktığımızda dünyaya ve kendi milletimize derdimizi iyi anlattığımızı düşünüyorum. Güvenli turizm sertifikası ile doğru ve hijyenik bir hizmet verdiğimizi kanıtladık” diye konuştu.
Ülkelerin aşı politikalarının turizmdeki hareketliliği etkileyeceğini belirten Girgin, şöyle konuştu:
“2021 yılı için tahminimiz, turizmin hareketli geçmesi yönünde. Hayat normalleştikçe insanlar evde kalmak istemiyor. Turizme, konaklamaya ve gezmeye yönelik ciddi bir talep var. Bununla beraber buradan ülkelerin uygulayacakları aşı politikaları sektörümüze yön verecek duruma geldi. Güvenli turizmi biz dünyaya anlattık. İnsanlar seyahat etmek istiyorlar ve 2020 yılından daha fazla seyahat edecekler. Artık herkes bu sürece alıştı. Mayıs sonu itibariyle uçuşlar gerçekleşirse ciddi bir artışla 2021 yılını geçireceğiz.”
SARIL: PAZARLARIN TAMAMINDA DURUM BİLİNMEZLİĞİNİ KORUYOR
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sarıl ise turizm pazarlarında yaşanan belirsizliğe işaret etti. 17 Mayıs tarihine odaklandıklarını belirten Sarıl, “Sezon normal olarak ilk uçuşlar 9 Nisan’da falan başlıyor. Fakat bazı net olmayan durumlar var. Şuan elimizde net olarak iç pazarımız var. Rus pazarı var o da Rus Devlet Başkanı Puti’in Seyahatlere kısıtlama getirmeyeceğiz’ açıklaması sonrası oluştu. Onun haricinde pazarların tamamında durum bilinmezliğini koruyor. İngiltere 17 Mayıs olarak bir tarih açıkladı. Herkes 17 Mayıs’a odaklandı. Ege’de ana pazarlardan birisi İngiltere zaten. İngiltere’den uçuşların başlaması ile güzel bir ivme kazanacaktır sektör. Şuan İngiltere, Rus ve Türk pazarı var. Bizim tercihimiz bütün pazarların geliyor olması. Pazarların çeşitliliği olmaza ürünler azalmaya başlar. Pazar çeşitliliği azalırsa hepimize zarar verir. Avrupa ve Rusya pazarının aktif çalışması tek temennimiz. Ama Avrupa pazarında bir bilinmezlik devam ediyor. Avrupa bilinmezliğinin devam etmesi demek Almanya demek, Belçika demek, Hollanda demek. Bunlar bölgemizin ana pazarları. Bu ana pazarların azalması açılacak tesislerin çokluğunu düşünürsek hiç kimseye yetmeyecek. Sektörün tekrar iyi yere gelmesi için tüm pazarlarda aynı dinamiğin yakalanması gerekiyor” dedi.
Açık olan tesislere kurallara uyulması çağrısı yapan Sarıl, “Güvenli turizm sertifikası bizleri Avrupa’a bir adım öne geçirdi. Çünkü biz hepsinden daha iyi hazırlandık buna. Bu uygulamanın devam etmesi ve kapsamının genişletilmesi ve bu uygulamaya katılacak olan işletme ve personelinin aşılmaya geçilecek olması bizleri bir adım daha öne geçirecektir. Ülkelerin dış politika ve siyasetleri de bazı şeyleri belirliyor. Bu yüzden Avrupalı turistlerin Türkiye’ye ne zaman geçeceğini kestirmek çok zor. Yeni uygulamalarla beraber açılmalar başladı. Elimizden geldiğince kurallara uyarak Muğla’nın rengini maviye çevirelim” diye konuştu.