• Nevavprestij
EKONOMİHaber Girişi : 16 Nisan 2021 10:30

Turizmcileri 2021 yılı için kayıp endişe sardı

Turizmcileri 2021 yılı için kayıp endişe sardı
Türkiye ile Rusya arasındaki havayolu taşımacılığının 15 Nisan-1 Haziran itibariyle geçici olarak kısıtlanmasını değerlendiren turizmciler, biran önce vazgeçilmesini beklediklerini karardan sektörün olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

 Türkiye'nin tatil cenneti Bodrum’da Rusya'dan gelen normal ve charther uçuşların 45 gün sınırlandırılması turizmcileri şaşırttı. Korona virüs (Covid19) salgını nedeniyle 2020 yılını zararla kapatan turizmcileri, Rusya’nın bu kararı sonrası 2021 yılını da kayıp geçeceği endişesi sardı.

Haber Merkezi -  Rus pazarından geçtiğimiz seneden daha fazla turist ağırlamayı planlayan ve Türkiye ile Rusya arasındaki havayolu taşımacılığının 15 Nisan-1 Haziran itibariyle geçici olarak kısıtlanmasını değerlendiren turizmciler, biran önce vazgeçilmesini beklediklerini karardan sektörün olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Temsilcisi Yüksel Aslan, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Rus pazarının önemine değinerek, “Rusya federasyonu 1 Haziran’a kadar uçuşlarına ara verdi yani durdurdu. Tabi ki biz turizmciler için bu, acenteler için çok olumsuz bir durum. Çünkü bizim başlangıç yapacağımız Nisan ayı başlarından itibaren yoğun bir uçuş trafiği oluşacaktı. Gerek Dalaman’a gerekse Bodrum havaalanına. Bu tabi ki bütün turizmi olumsuz etkiledi.   Ama Cumhurbaşkanımızın açıkladığı kararlardan sonra vaka sayılarının düşeceğine, pandemi ile daha iyi mücadele edileceğine ve kısa süre içerisinde yurtdışı bu düzeltmeyi gördüğünde kararlarından dönebileceklerini düşünüyoruz. Turizmciler kötü geçen 2021 sezonundan sonra 2021 sezonundan umutluydu. Bu şekilde bir başlangıcın olması tabiide üzücü.  Sağlık çalışanlarımızın katkısıyla ülkede kısa sürede işler düzelecektir.  Haziran ayı itibariyle turizmde patlamayı göreceğiz” dedi.

 

“SÜRECİN UZAMASI SEKTÖRE MALİYETİ YÜKSEK”         

 

Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) Genel Sekreteri Serkan Ceylan ise alınan kararı üzücü olarak değerlendirdi.  Kararın turizm sektöründeki maliyetine dikkat çeken Ceylan, “Türk turizmi açısından ve Bodrum açısından oldukça üzücü bir durum. Çünkü sektörümüz zaten pandmei koşullarında oldukça zor günler yaşıyor. Tüm  turizm sektörü zor günler yaşıyor. Rusya pazarı da bölgemizin en çok hedeflediği en çok beklentisinin olduğu pazardı. Biz bunu geçici bir karar olarak değerlendirmek istiyoruz. Çünkü şu anki maliyeti sektörümüz için çok yüksek.  Bu konunun devletler bazında en kısa sürede çözülerek pandemi koşullarında Türkiye’de rakamlar anlamında ve en kısa sürede normal rakamlara dönerek bunun açılmasını bekliyoruz. Sürecin uzaması durumunda sektöre maliyeti yüksek olur” diye konuştu.

 

 Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Üyesi Itır Köylü, hükümetler arası görüşmelerle kararın değişebileceğini belirterek,  “Biz bodrum  otelcileri olarak ilk Rus uçağının gelişinden mutlu olmuştuk.  Ancak Rusya hükümetinin almış olduğu bir kararla geçici olarak durdurulması bizi üzdü. Ancak hükümetler arası gelişmelerle bu sürecin kısa süreceğini düşünüyoruz. Ayrıca Bodrum otelleri olarak gerekli önlemlerini almış durumdayız. Gerek aşılama çalışmaları gerekse güvenli turizm sertifikaları alan otellerin giderek artıyor olmasıyla hazır olarak sezonumuzu bekliyoruz” dedi.

 

 

“İLERİYE DÖNÜK REZERVASYON ALAMIYORUZ"

 

AZKA Otel Genel Müdürü Selin Buket Özsüer, uçuşların ertelenmesinin çok büyük kayıp olduğunu söyledi.  Sektörün toplamında kayıp yaşadığını belirten Özsüer, “1 Haziran’a kadar ertelenmiş olan uçuşlar hem bölge destinasyonu hem de Türkiye açısından çok büyük bir kayıp oldu. Çünkü hem tur operatörleri hem de hava yolları şirketleri belirli yatırımlar ve ödemeler aldılar turistlerden şimdi bunların geri dönüşleri çok zor olacak.   Aynı zamanda  hepimiz umutluyduk. Geçen sene hepimiz Rus pazarında büyük bir ivme kazandık.  Bu sene bu ivmeyi katlayarak bekliyorduk.  Tabi ki sezon onlar için 1 Haziran’a kadar durmuş durumda.  Buradaki yatırımcılarımız, turizmciler, esnafımız, acentacılarımız kötü etkilenecektir. İadelerinin de çok kolay olmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Özsüer, “Kazakistan için söylenen bir resmi açıklama yok. Şu ana kadar yöneticilerimizin açıkladığı şöyle bir karar var. Geçen sene Almanya ile yürütmüş oldukları bir protokol vardı. Bu sene içinde bu protokola ilişkin Rusya ile görüşmelere devam edeceklerini, Rusya'dan bir heyetin Türkiye'ye gelip bir  ön çalışma yapacaklar.  Geçen sene Almanya ile yapılan protokol ile biz açıldık.  Bu sene de böylesi bir protokol yapılırsa belki de daha erken açılır tarifeler. İleriye dönük rezervasyon alamıyoruz. Yine 1 haziranı bulacak” diye konuştu.

 

Turizm işletmecisi Medeni Özbilir ise “Bu kadar bizi ciddi anlamıyla etkileyecektir. Aslında Rusya ve Ukrayna daha çok Antalya yöresini etkileyecektir. Bu seneden bir  beklentimiz yok. Ben turistlerin gelişine ilişkin umutlu değilim. Yerli turistlerle bu seneyi götüreceğiz” dedi.