• Nevavprestij
EGEHaber Girişi : 18 Mart 2021 13:23

Yalıkacak planları yeniden yapılacak!

Yalıkacak planları yeniden yapılacak!
Mahkeme kararıyla iptal edilen Yalıkavak Mahallesi İmar Planları yeniden yapılacak

TMMOB Şehir Plancılar Odası tarafından 07.02.2013 tarihinde onaylanan Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesi 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı’nın iptali sebebiyle Muğla 2 .İdare Mahkemesi’ne açtığı davada Mahkemenin 1/25.000 ölçeli planlarını  İptal etmesinin ardından 1/1.000 ile 1/5000 ölçekli imar planları da iptal edildi. TMMOB Şehir Plancılar Odası tarafından  açılan davada gösterilen Turizm merkezi  sınırının bütününü kapsamadığı ve plan hükümlerinin birbiri ile çeliştiği dikkate alındığında dava konusu ‘ 1/1.000 ile 1/5.000  ölçekli planın üst ölçekli plana, imar mevzuatına planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır’ ifadelerine yer verilerek İptal kararı alındı. Bu karara ile Yalıkavak, Gökçebel, Geriş Mahallelerinde 15 Marttan itibaren imar durumu, imar uygulaması, ruhsat işlemleri gibi plana dayalı tüm işlemler durmuş durumda.

Bu gelişme üzerine Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu ve Bodrum Kent Konseyi  Başkanı Arif Yılmaz, Bodrum Belediyesi Planlama Müdürü Bülent Bardak'ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.  Basın toplantısında konuşan Bodrum Belediyesi Planlama Müdürü Bülent Bardak, Plan bilgi notlarını paylaştı.   Mevcut durumda planların yeniden yapılması gerektiğini belirten Bardak, “Şu an imar hukuku açısından ve üst ölçekli planlar açısından  uygulama planlarındaki aykırılığın ortadan kaldırılması lazım. Bu yeni bir plan çalışması demek. En azında hukukun tespit etiği bu. 2013 yılında dava açılmış 2016 yılında iptal edilmiş  fakat üst mahkeme bu kararı bozmuş şimdi aynı mahkeme temiz üzerine yapılan başvuruyu  tekrar değerlendirerek aynı kararı bir kez daha veriyor. Dolaysıyla planlama çalışması tabi o bölgede  korunacak alandan tutunda   tarım politikalarına   turizm değerlerine  her şeyi bir arada değerlendirilmesi ve bu yönlü karar alınması lazım. Şuan ki durumun hukuki zeminde yeni bir plan olarak ortaya konulması lazım” diye konuştu.

Basın toplantısının diğer bir gündemi  Bodrum plajlarına Maldivler'e benzetmek için  dökülen kuvars tozu oldu. Konuyu değerlendiren  Bodrum Kent Konseyi  Başkanı Arif Yılmaz, tozun insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu söyledi.

 

Yılmaz, geçen sene de benzer olayların yaşandığını ifade ederek “Sağlık için son derece zararlı olan mermer tozlarının devletin koruması ve hükmü altında ayrıca kamuya ait alanlara döküldüğünü belirterek “Bu sahillerin on binlerce yılda oluşmuş bir yapısı var, ne dökerseniz dökün oraya müdahaledir. Bunu kanunlar diyor. Mesela Çevre Bakanlığı, Mal Müdürlüğü bu konuya sahip çıkmalı, cezalar yeterli değil.  2 tane şezlonga ecrimisile koşturarak gelenlerin gelmesini tabi ki istiyoruz. Biz kamunun malının korunmasını istiyoruz. İnsanlar tabi ki yatırım yapacak, para kazanmaya çalışacak ama bunun yöntemleri vardır, bilimi vardır, bilimsel yöntemleri vardır. Bodrum Belediyesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne Bodrum kıyılarında bilimsel çalışma yapma talep yazısı var ve üniversiteden de olumlu cevap geldi. Biz diğer bazı işlemlerde gördüğümüz sahte bilimden bıktık. Bizim gerçek bilim insanlarımız var, üniversitemiz var. Gerekiyorsa araştırmaları yapar, bilimsel verileri ortaya koyar. Bu her yer için geçerli, sadece kum ve iskele uygulaması için değil. Marina için, mendirek içinde geçerli” dedi.

DÜNYA TURİZM VE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTLERİ MÜDAHALE EDER

 

Uyarılarını sürdüren Yılmaz “Mermer tozu veya benzer tozlarla sahillere müdahale devam ederse bu doldurmalar devam ederse bu konuya Dünya Turizm Örgütü müdahale eder, Dünya Sağlık Örgütü müdahale eder. Bu kadar net. Edecektir. Bu kumları dökenler sahte raporlarla bunun üzerini örtemezler. Bu mermer tozları deniz dibindeki canlıları yok etti. Dolayısı ile zararı oraya gelen turistte 3-5 sene sonra çıkar” şeklinde konuştu.

 

24 TESİSE İŞLEM YAPILDI

 

Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Engin Doğan, ise geçen yıl toplam 24 işletmeye kıyıya müdahaleden dolayı işlem yaptıklarını ifade ederek, “Bunun 14 tanesi beyaz kum diye tabir edilen kumlardan. Geçen sene bu tutanakları tuttuktan sonra ilgili işletmelerden bir tanesi bizimle görüşmeye geldi, bunu satabileceğini anlattı. Biz de bunu doğal olmadığı için satamayacağını kendisine ilettik. Fakat daha sonrasında sezon bitti. Bununla ilgili takibimiz devam ediyor. Şu anda bile 2-3 işletmeye işlem yapmak üzere arkadaşlarımız yola çıktılar. Biz belediye olarak kabahatler kanunundan 20 bin TL para cezası yazabiliyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’de gerekli cezai işlemleri uyguluyor” dedi.