yangınlar esnasında Sinpaş GYO'nun otel ve devremülk projesi için, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği ortaya çıkmıştı. Karar sonrası hemen inşaat faliyetlerine başlayan firma, orman alanı içerisinde yol açıtı ve ağaç kesti.
HABER MERKEZİ - Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde 29 Temmuz tarihinde başlayarak 9 gün boyunca etkili olan yangınlar esnasında Sinpaş GYO'nun otel ve devremülk projesi için, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği ortaya çıkmıştı. Karar sonrası hemen inşaat faliyetlerine başlayan firmanın, orman alanı içerisinde ağaçları keserek usulsüz yol açtığı iddia edildi.
Söz konusu kararı tepkiyle karşılayan Marmarisliler usulsuz yol çalışması ve ağaç kesimini Marmaris belediyesine sordu. Orman alanlarının korunması gerektiğinin altını çizen Ünlü, "İlçemizde 29 Temmuz tarihinde başlayarak 9 gün boyunca etkili olan yangın felaketi orman alanlarımızda çok canımızı yakan, izleri kolay kolay giderilemeyecek büyüklükte, ciddi bir kayıp yaşatmıştır. Bu sebeple halk olarak zaten yüksek hassasiyet gösterdiğimiz, sizin de hem vatandaş olarak hem de göreviniz gereği kurum olarak aynı hassasiyeti gösterdiğiniz orman alanlarımızın ve hatta tek bir ağacımızın dahi korunması gereği artık daha fazla önem arz etmektedir. Bu sebeple Müdürlüğünüz sorumluluk alanı içerisinde bulunan İlçemiz İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkii’ nde kain SİNPAŞ GYO (Kızılbük GYO) isimli şirkete ait taşınmaz inşaatına, yangın felaketine müteakip yangından mal kaçırırcasına “ÇED raporu gerekli değildir.” şeklinde karar verilerek o bölgenin daha fazla çevresel zarar görmesinin yolu açılmış durumdadır. Kazanç elde etmek uğruna yıllardır sürüncemede kalmış ve İlçemizin en güzel koylarından birinde bir çirkinlik abidesi gibi durmakta olan bu inşaat alanında dilekçemiz ekinde bulunan resimlerden de anlaşılacağı üzere orman alanı içerisinde yol açıldığı, ağaç kesimleri yapıldığı görülmektedir." dedi.
Ünlü, konuya ilişkin o iddiaları belediyeye şöyle sordu: "1. Söz konusu yol imar planında mevcut mudur? 2. Yol açılması için yasal izinler alındı mı? 3. Orman alanı içerisine neden yol açılma gereği duyulmuştur? 4. Yapılan işlem kurumunuz gözetimi altında mı gerçekleşmektedir?
5. Yol açılırken ağaç kesimi yapıldığı görülmektedir. Kurumunuza bilgi verildi mi? Artık tek bir ağaç için bile daha yüksek hassasiyet gösterdiğimizin ve tek bir ağaç için bile daha çok tedirginlik duymakta olduğumuzun ve kurum olarak sizin de benzer duyguları ve sorumluluğu paylaştığınızın bilinci ve hissiyatı ile yukarıdaki sorulara cevap verilmesi, usulsüzlük tespit etmeniz halinde tarafınızca yasal süreçlerin başlatılması hususunu kurumunuzdan arz ederiz."
Halka arz edilmiş!
Ege Alternatif'in aldığı bilgielre göre üstelik bu skandal karar yangının devam ettiği günlerde alınmış.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, "Muğla ili Marmaris İlçeesi, İçmeler Mah. Kızılküm Mevkiindeki (2518 Parsel) SİNPAŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. tarafından yapılması planlanan MARMARİS KIZILBÜK RESORT OTEL VE DEVREMÜLK (205 Odalı Otel ve 1407 Adet Devremülk) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince MARMARİS KIZILBÜK RESORT OTEL VE DEVREMÜLK projesine ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir" denildi.
Sinpaş 4-5-6 Ağustos'ta henüz yangınlar kontrol altına bile alınamamışken Kızılbük’ü halka arz ettiğini açıklamıştı.
Ne olmuştu?
Marmaris'in İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009'da Sinpaş Holding’e satılmıştı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlandı. Ancak 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006 yılında iflas edince de inşaat tamamen durdu.
Arazi 2009 yılı Aralık ayında yaptığı lüks konutlarla tanınan Sinpaş Holding’e satıldı. Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye zengin yabancılar için 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak, belediye imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermedi. Bunun üzerine Sinpaş, dev araziye devremülk usulü 4 mevsim yaşanacak bir termal tesis yapmaya karar verdi.