• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 19 Haziran 2024 17:00

Yapıcı: Bodrum Tarihi Değerlerin Merkezidir

Yapıcı: Bodrum Tarihi Değerlerin Merkezidir
İTÜ Peyzaj Mimarlığı Diploma Projesine Bodrum Belediyesi adına Melike Yapıcı Katıldı.

İTÜ Peyzaj Mimarlığı Diploma Projesine Bodrum Belediyesi adına Melike Yapıcı Katıldı.

voyage otel

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünün daveti üzerine Diploma projesine katılan Bodrum Belediyesi Eski İmar Müdürü Yüksek Mimar Melike Yapıcı; Bodrum Belediye Başkanımız Tamer Mandalinci’ nin görevlendirmesi ile üniversite öğrencilerimizin diploma projesi jurisine katıldım. Bodrumun tarihi değeri ve gelecek yüzyıllara taşınması önemli olan Halikarnasosun Gizil peyzajlarını ortaya çıkarma konusu işlenmesi önemli bir projedir. Bu proje sonucu Bodrum Belediyemizin ev sahipliğinde ilerleyen günlerde sergi açılacaktır. Üniversite öğrencilerimizin başarılı çalışmalarını gördük. Bodrumun tarihine, doğal değerlerine, arkeolojik geçmişine sahip çıkan ve gelecek yıllara tarihi değerlerini taşımayı hedefleyen Belediye Başkanımız Tamer Mandalinci’ye ve bu etkinliğe davet eden İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yöneticilerimize teşekkür ederim.” Dedi.

 

Bodrum Belediyesi destekleriyle, İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü diploma projesi, ”Alt Kotlar; Halikarnasosun Gizil Peyzajlarını Ortaya Çıkarmak/ Lower Elevations Revealing The Halikarnassos Hidden Landscapes” teması ile Bodrumun arkeo- peyzaj alanını konu alındı.

 

 

 

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Gülşen Aytaç ve Prof. Dr. Elif Kutay Karaçor, Jüri üyeliğini Prof. Dr. Zeynep Kuban Tokgöz, Doç. Dr. Deniz Aslan,öğretim görevlisi Dr Nesli Naz Aksu ve mimari fotoğrafçı ve video sanatçısı Emre Dörter, asistanlığını Araş. Gör. Lâl Dalay ve Araş. Gör. Ezgi Beyen'in yaptığı, Bodrum Belediyesi adına İstanbul Teknik üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunu olan Yüksek Mimar Melike Yapıcı’nın katıldığı diploma projesi bitirme jürisi gerçekleşti.

 

Öğrencilerin 2023-24 bahar döneminde çalıştığı bitirme projesi, tarihi, kültürel ve mimari açıdan eşsiz bir öneme sahip olan Halikarnassos’un görünen/görünmeyen katmanlarını ve gizli doğasını ortaya çıkarmaya ve günümüz Bodrum’una kazandırmaya odaklanmaktadır. Proje kapsamında, kentin arkeolojik geçmişi araştırıldı, kentsel dokunun doğal topografyaya nasıl entegre olduğu ve savunma sisteminin nasıl şekillendiği keşfedildi. Öğrenciler bu⁵ kapsamda Karia Bölgesinin mimari üslubuna ışık tutan ve askeri mühendisliğin başyapıtlarından biri olan surları da ele alarak kent sistemlerini incelediler.

 

 

 

Peyzaj mimarlığı bağlamında, bitirme projeleri kapsamında, öğrenciler Bodrum’un kimliğini sadece turistik bir yer olarak değil, aynı zamanda tarihi mirasa saygı ve modern gelişimin bir arada bulunduğu bir alan olarak yaygınlaştırmayı amaçladılar. Doğasına, tarihine, arkeolojisine saygılı, koruma - kullanma dengesini bilen bilinçli ve çağdaş peyzaj mimarlığı bakış açısı ile Bodrum için tasarım çözümleri ürettikleri diploma projelerini sundular.

 

Gelecek günlerde Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu projeler sergi olarak ziyaretçilere sunulacaktır.

 AjansCANKA Ata sevgi