Yarım asırlık kıyı sorunu!

  • Nevavprestij

Yarım yüzyıllık sorunlar bir günde çözülmez....


Yerel halkı turiste karşı kışkırtmak yeni ve tehlikeli bir senaryo geçen yıllarda İspanya’da hortlatılmaya çalışıldı tutmadı. Ara sıra tekrarlanıyor. 

 


Turizm gelişme aşamasındayken yerel halkın keyfi çok yerindeydi. Zira turizm yatırımları yerel halka hem yeni olanaklar getiriyor hem de hayat standardını yükseltiyordu. Zamanla rahata ve ekonomik olarak zirve sayılabilecek olanaklara kavuşan yerel halk ve daha önce bölgeye yerleşenler bu olanakları sonradan gelenler ve Turistlerle paylaşmak istememeye başladılar.
Büyük kitlelerin yaşam ve gelir kaynağını baltalamayı çok tehlikeli buluyorum. Resmî kurumlar ve turizmin tarafları sakince düşünüp doğru çözümler bulmalıyız.

 


Artık geri dönülmez bir şekilde göbeği Turizm Endüstrisine bağlı Bodrum ve benzeri sorunlar yaşayan yerler için çok geç. Kalıcı ve sonuç odaklı çözümler bulunmalı. Sadece korumacı ya da sadece talana dayalı yatırım politikası doğru değil. Önemli olan dengeli ve her kesimin yararına çözümler bulunmalı.
Yaklaşık 50-60 yılda biriken sorunlar bir günde çözülmez.

 

Plajları kullanan işletmeler Ecri misil cezası ile paçayı kurtardığı için işgalci olduğunu unutup orayı kendi mülkü gibi görmeye başladı ve başkalarıyla ücretsiz paylaşmayı işine, iş yerine müdahale gibi algılamaya başladı.

 


Bunda yerel halka saygısız turist ve işletmecilerin etkisini kabul etmek lazım… Turist çöpünü evinin bahçesine atarsa, arabasını kapısının dibine park ederse, işletmeciler plajlara yerlileri sokmazsa, çocuklar iskelelerden denize atlayamazsa bu düşmanlık katlanarak artar. 

 


Ama bunların azınlık olduğunu unutmadan bölge ekonomisini ayakta tutan Turist ve Turizmcileri sevmeye devam etmeliyiz. Aksi taktirde turistler kendine saygılı sayısız rakip ülke ve bölgeleri tercih eder.