• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 19 Ağustos 2024 09:00

YORUM/HABER: Bodrum Belediyesinde Yeni Dönem Yenilikler Getirecek mi?

YORUM/HABER:  Bodrum Belediyesinde Yeni Dönem Yenilikler Getirecek mi?
Şunu ifade etmekte de yarar var; Bodrum genç ve enerji dolu bir belediye başkanı ile büyük bir fırsat yakaladı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin mimar olması ve bir dönem de meclis üyeliği tecrübesi olması da önemli bir artı.

Bodrum’da Genç Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, 4 aylık görev süresini geride bırakırken, izleyeceği politika da yavaş yavaş netleşiyor.  Özellikle dinamik yapısıyla dikkat çeken Mandalinci, alt yapı ve üst yapı projelerini hayata geçirecek arayışlar içerisinde.

voyage otel

 

İlk 100 günlük hizmetini geçtiğimiz haftalarda gazetemize değerlendiren Mandalinci, sürdürülebilir bir belediye hizmet politikasına odaklanmış durumda.   Lakin Mandalinci’nin yalnız kaldığı ve bazı meclis üyelerinin yaptığı yanlışlardan kaynaklı eleştirilmeye başlanması da bir handikap. Bu bağlamda Mandalinci’nin yakındaki figürlere dikkat etmesi onun geleceği açısından alınmış doğru bir karar olacaktır.

 

 

 

Şunu ifade etmekte de yarar var; Bodrum genç ve enerji dolu bir belediye başkanı ile büyük bir fırsat yakaladı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin mimar olması ve bir dönem de meclis üyeliği tecrübesi olması da önemli bir artı.

 

 

Pandemi, orman yangınları ve deprem bölgesine yapılan yardımlar derken ekonomisi sarsılan Bodrum belediyesini yönetmek elbette kolay olmayacak. Şehrin sorunları ise pek değişmiyor, ekonomik çaresizlik ise sorunların çözümünü zorlaştırıyor.

 

 

Turizm sezonum tam ortasındayız. Yaklaşık 200.000 nüfus için merkezi gelirden pay alan Bodrum Belediyesi ne yazık ki bunun en az 5 katı nüfusu yani 1.000.000 insana hizmet vermeye çalışıyor. Bu sayı bayramlarda ise 2.000.000 insan sayısına da ulaşıyor. Bu yıl ekonomik krizin etkisi ve mekanların fahiş fiyat uygulamalarının tepkisi ile Bodrum’da bir durağınlık söz konusu. Buna bir de kentin temizlik ve yol sorunu da eklenince insanlardan “yolu olmayan, arabalarımızın sürekli çukarlara düştüğü, yama asfaltlardan oluşan yollar ile yürümek için kaldırımı bile olmayan sokaklardan bıktığını, eski, hurda kamyonlarla çöp konteynırlarının düzgün toplanmamasından dolayı etrafında domuzların beslenme alanı oluşturduğu, işletmelerin yoğun olduğu caddelerde çöp sularından ve kirlilikten dolayı kötü kokular oluştuğu bir şehirde, bir de neden yediğimiz içtiğimize fahiş ücretler ödeyelim ki?” yorumlarını duyuyoruz.

 

 

Aynı zamanda bir mimar olan Bodrum Belediye Başkanı şehrin estetik anlamında güzel görünmesinde de önemli faktörler olan “Temizlik” ve “Yol” konularındaki eksikleri görmüş olacak ki, özellikle bu iki konudan sorumlu müdürleri ve başkan yardımcılarını değiştirerek, bu birimlere tecrübeli isimleri atadı. Temizlik, Zabıta birimlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak atanan Tanju AKSU tecrübeli, Bodrum’u bilen ve Bodrumlu olan önemli bir isim. Temizlik işlerine atanan yeni müdür Serdar KAYA da daha önce önemli birimlerin müdürlüğünü yapmış, çalışkanlığı ve tarafsız hizmet anlayışı ile iyi bilinen bir diğer başarılı bürokrat. Ekibi de kendisi gibi üretken bir kadrodan oluşuyor. Fen İşlerinden sorumlu Başkan yardımcılığına atana Ahmet YILDIZHAN da Bodrumlu, çalışkanlığı ile bilinen genç bir siyasetçi. Anlaşılan turizmi de etkileyen temizlik, çöp ve yol sorununda Bodrum Belediyesi yakın zamanda önemli hamleler yapacak. Yetki her ne kadar sadece Belediyede olmasa da mekanların fahiş fiyat uygulamalarına da denetimlerle müdahale edilmesini bekleyen tatilciler, yeni dönemde yeni yönetimden umutlu.

 

 

 

 

 

PEKİ YEREL HİZMETLERDE HANGİ BELEDİYELER ÖNDE?

 

Yapılan araştırmalar, Ankara ve Konya gibi illerde özellikle temizlik ve yol hizmetlerinin çok iyi olduğunu gösteriyor. Hizmet alımı yöntemi ile bu hizmetleri özelleştiren bu belediyelerin çalıştıkları firmaların çoğu da yine Ankara ve Konya merkezli tecrübeli firmalar. Finans yapısı güçlü firmalardan hizmet almayı tercih eden yerel yönetimlerin güçlü firmalarla daha iyi hizmet verdiği anlaşılıyor.

 

Marmara ve Ege bölgesi belediyeleri ise aynı zamanda turizmin de yoğun olduğu şehirler ve ne yazık ki memnuniyet istatistiklerinde ortalamanın çok altında sonuçlar veriyor. Bu bölgelerde hizmet veren İstanbul merkezli firmalar başarısız iken, başarılı olanların yine Ankara merkezli köklü firmaların hizmet verdiği belediyeler olduğu yapılan araştırmaların bir diğer sonucu.

 

Sosyal belediyecilik konusunda da İç Anadolu belediyeleri birinciliğini koruyor.

 

Dileriz ki Bodrum Belediyesi de Ege bölgesinin ve Türkiye’nin örnek belediyelerinden birisi olarak kısa zamanda ilk sıralarda yerini alır.

 

Hep birlikte göreceğiz, Bodrum Belediyesinde genç ve çalışkan Başkan ile tecrübeli yeni bürokratları bakalım yeni dönemde yeniliklere imza atıp Bodrum’u yeniden Türkiye’nin en temiz, en seçkin ve kaliteli turizm kenti haline getirebilecek mi?